Elektronikk 2017

Bli kjent med gutta på faggruppen elektronikk!

Faggruppen består av Yohann Jacob Sandvik og Jonas Thoresen. Yohann er ferdig med tre år av masterstudiet i elektronisk systemdesign og innovasjon på NTNU i Trondheim. Mens Jonas studerer mekatronikk og kybernetikk på HSN i Kongsberg, hvor han er ferdig med to år av bachelorgraden. Sammen har de i år ansvar for elektronikken på dronene. Begge to er veldig flinke og engasjerte i elektronikkfaget. De ligger veldig godt an med arbeidet sitt og har stålkontroll!

Yohann har mange oppgaver i sommer. Han er blant annet ansvarlig for drift av elektronikken på dronene. Så om noe ny elektronikk må implementeres eller noe må fikses så ordner Yohann det. I samarbeid med software har han laget og implementert en radiolink i dronene. Tidligere har vi brukt wifi for å overføre data fra dronen, men vi går over til å bruke radiolink for å få utvidet rekkevidde. En radiolink er en trådløs kobling mellom to radioenheter. Radiolinken er fortsatt i testfasen da den ikke har kapasitet til å sende så mye data som vi har gjort med wifi. Yohann har loddet en strøm- og spennings-måler som overvåker spenning og strøm ved hovedbatteriet. Dette skal brukes til å måle hvor lang flytid dronen har igjen. Han skal også lage en bakkestasjon som er en koffert som skal inneholde alt som trengs for å fly (utenom dronen da selvfølgelig). Oppgavene er mange, men han ser ut til å ta det med knusende ro og har allerede gjort mange av de.

Jonas arbeider med en gimbal som skal festes på dronene. En gimbal (eller slingrebøyle som det heter på norsk) er innretning med et kamera. Innretningen har som oppgave å holde kameraet stabilt selv om den blir utsatt for bevegelser. Kameraet skal brukes til å filme og ta bilder av mål på bakken. På denne måten får vi fine stabile video-opptak/bilder selv om dronen er i bevegelse. Jonas forbedrer den versjonen vi har fra fra tidligere studenter på LocalHawk. Hittil har han endret store deler av den flere tusen linjer lange koden. Han er effektiv og har allerede fått gimbalen til å stabilisere seg selv, samt å kontrollere den slik at kameraet filmer der vi ønsker.

Det var litt om hva elektronikk-faggruppen holder på med! Neste faggruppe ut er software. Heng med!

Bilder av Yohann og Jonas finner dere her: